Muğla Karışık Çam Balı

Bölgemizde arıcılık yaygın olarak yapılmaktadır. Balın serüveni bilindiğinin aksine belli süre için değil 12 aylık bir süreçtir. Sonbahar ile birlikte arılar için kış hazırlığı yapılıp kış dönemine alınır, bu süreç iklime bağlı olarak Ekim ayının sonunda başlayıp Şubat başlarına kadar devam eder. Bu dönemde koloninin yaşamını devam edebilmesi için gerekli bakımlar yapılır. Şubat ayından itibaren Mayıs sonuna kadar koloni gelişimine Ege’de devam eder, bu işlem Mayıs sonuna kadar devam eder.  Mayıs ayının başlaması ile birlikte Eskişehir ili Sivrihisar ilçesine taze çiçekler için yollara düşülür, koloni burada gelişimini tamamlar. İlk hasat iklime ve doğanın verimliliğine bağlı olara yapılır. Bölgede üretilen bal kekik, geven ve bölgenin endemik çiçeklerinden oluşur. Bölgedeki bitki çeşitliliğinin, iklimin ve arıların durumuna göre İç Anadolu ve Sivas bölgesine de gidilmektedir. Temmuz sonu itibari ile çam balı için Muğla iline dönülür. Muğla ve Aydın bölgesinde ise yoğun olarak çam balı hasadı yapılır.

Lokasyon ve ballarımızın resmi kurumlardan alınmış raporlarını size sunuyoruz, isterseniz kontrol edebilirsiniz. BAL ANALİZ RAPORU

Elektriksel iletkenlik balın botanik orijininin belirlenmesinde önemli bir kriterdir. Balın elektriği geçirme kabiliyeti olarak tanımlanabilir. İletkenlik değeri balın cinsini belirlemek amacı ile kullanılır. Elektriksel iletkenlik organik asitler, proteinler, şekerler, ve minerallere bağlıdır. İletkenlik değeri 0.800 mS/cm değerinden az olan ballar çiçek balı, 0.800 mS/cm değerinden büyük olanlar da çam (salgı) balı olarak değerlendirilir.  Mevcut balımızın iletkenlik değeri  1,052 olarak çiçek karışımlı çam balı olarak nitelenmektedir.

Prolin proteinleri oluşturan 20 aminoasitten biridir. Balın saflığının tespiti için önem taşımaktadır. Nektarın bala dönüşümü sırasında bal arısı tarafından eklenen ve balın olgunluğunu gösteren aminoasit olan prolin değeri tebliğde 180 mg/kg‘dan 300 mg/kg’a yükseltilmiştir. Balda prolin analizi teşhisi ve tespiti açısından önem taşımaktadır. Mevcut  balımızın Prolin değeri 467 olarak tespit edilmiştir. Bu ise ortalama değerlerin çok üstünde olarak balın saflığını açıkça ortaya koymaktadır.

Polen sayısı 10gr için 48198 olarak tespit edilmiştir ve balın bitki (polen) türlerine bakıldığında gayet çeşitlenmiş olduğu gözükmektedir.

Maydanozgiller  %25

Papatyagiller %19

Turp/Lahanagiller %14

Baklagiller %39

Çeşitli bitkiler %3

Gezgin Arılar

İlk ve Son Lokasyon

Lokasyon2

Lokasyon3

Lokasyon 4